Irene Veltman

Van 18 oktober tot en met 30 november 2014 is in Museum Martena in Franeker de tentoonstelling te zien van de winnaar van het Coba de Groot Stipendium, Irene Veltman. Het is inmiddels een gevestigde traditie dat het Coba de Grootstipendium wordt uitgereikt aan een veelbelovende jonge Friese kunstenaar. Voor haar overlijden in 2005 bepaalde oud directrice van de huishoudschool in Franeker, Coba de Groot, dat al haar bezittingen ten goede moesten komen aan het bevorderen van kennis van beeldende kunst bij jonge mensen. De Coba de Grootstichting zet zich in om deze doelstellingen te verwezenlijken.

Irene Veltman is 23 en afkomstig uit Harlingen. Haar motivatie om een opleiding aan de kunstacademie te volgen is ingegeven door haar grote liefde voor het ambachtelijke tekenen en schilderen.  Dat ze daarmee op Academie Minerva een vreemde eend in de bijt was heeft haar nooit erg gehinderd. Het tegen de stroom in zwemmen ligt haar wel en ze kon haar weg prima vinden. Het werk van Irene wordt gekarakteriseerd door de fijne penseelvoering en het gevoel voor kleur en licht. Ze houdt van de natuur, maar ook van de duistere kanten van het leven.

Het zijn over het algemeen kleine schilderijen die ze laat zien. Meestal zijn vogels, muizen en skeletten het onderwerp. Soms een detail van een object (een deurkruk bijvoorbeeld) of van een persoon (vrouwenhals). Die dieren zijn niet alleen dood, maar ze worden op de rug gepresenteerd, met de pootjes omhoog. Op een bord of zelfs op een bord met bestek ernaast. Klaar om gegeten te worden. De vrouwennek wordt bedreigd door een skelet en de scherpe nagels van dierlijke handen.

Haar schilderij Jip II, dat is aangekocht door het Drents Museum, toont een warrig kapsel met daarin verscholen een jong pimpelmeesje. Het verhaal bij dit werkje is als volgt: Irene kreeg dit voorjaar de vraag of ze voor een uit zijn nest gevallen pimpelmeesje wilde zorgen. Natuurlijk wilde ze dat, maar het is een klus waarmee je bijna dag en nacht zoet bent. Omdat Irene wel wilde blijven schilderen bedacht ze een list. Ze maakte een warrige knot in haar haar waar ze het pimpeltje in zette. Dat nestelde zich lekker in de blonde lokken en viel in slaap. Irene kon zo toch blijven schilderen to het vogeltje toe was aan z’n volgende meelworm.

De tentoonstelling laat het werk zien waarmee Irene in 2013 is afgestudeerd. Dit is tevens het werk waarmee ze het Coba de Groot Stipendium heeft gewonnen. Na haar afstuderen is Irene Veltman stevig blijven door schilderen. Ook heeft ze een opleiding aan de kunstacademie in Florence gevolgd. Dit nieuwste werk is nu ook te zien. Hierdoor is de ontwikkeling in haar kunstenaarschap goed te volgen.