Tot 5 november 2017: Wie het breed heeft...

Thuis bij Wytze en Sophia oftewel: De Friese Marten en Oopjen!

Sophia van Vervou, 19 jaar, trouwt in 1632 met Wytze van Cammingha, 40 jaar. Zij laten huwelijksportretten schilderen door de beste portretschilder van Friesland: Wybrand de Geest. Ze worden neergezet als vorsten: levensgroot, arrogant en superrijk. Sophia en Wytze zijn de Friese Marten en Oopjen.

Maar wie zijn zij? Allebei komen ze uit een oud Fries geslacht. Sophia is eigenares van het Martenahuis, een trots kasteeltje in Franeker, nu museum. Wytze heeft Ameland in bezit, in zijn tijd een vrijwel onafhankelijk ministaatje. Wat zien ze in elkaar? Tja… geld zoekt nou eenmaal geld.

De portretten passen in de traditie van de rijke Amsterdamse burgers zoals Marten Soolmans en Oopjen Coppit, die zich ten voeten uit laten portretteren door de beste schilders. Sophia en Wytze zijn er vroeg bij: Rembrandt moet nog met Marten en Oopjen beginnen en zelfs de stadhouders zijn nog niet opdeze manier op het doek vastgelegd!

Terug in Franeker: Jan Janszoon de Stomme

10 februari - 13 mei 2018

Museum Martena heeft twee zelfportretten van een jeugdige Franeker schilder Jan Janszoon de Stomme (1615 - ca.1658) in bezit. De Stomme maakte carrière in Groningen, waar hij societyschilder werd na een leertijd bij Wybrand de Geest. Zijn twee zelfportretten worden gerestaureerd en zullen na jarenlang in het depot te hebben gestaan, op deze tentoonstelling weer worden getoond, temidden van ander werk van zijn hand. Welkom terug in Franeker!