ZomerPoWoW, tiepies iets voor jou

De hele zomervakantie zijn er kinderactiviteiten in het museum en online. Houd deze website of onze Facebookpagina in de gaten!

Meer informatie

Zomer PoWoW Opdracht: Verbeeld een koosnaampje (15-21 juli)

De opdracht van 15 - 21 juli: Verbeeld een koosnaampje voor iemand! Kijk je moeder met je liefste glimlach aan en vraag haar: ‘Liefste chickie, mag ik met voorwerpen uit de kamer en de keuken een woord maken?’ Ze kàn dit eenvoudig niet weigeren! Misschien wil ze wel meedoen...ja, maak het samen!

Neem iemand in gedachten en bedenk een koosnaam, bijvoorbeeld: snoepje, dropje, baby, dushi, flappie, hartelap, enzovoort.
Maak van de voorwerpen uit het koffertje zoveel hoopjes als er letters in je woord zitten; als je drie letters hebt maak je dus drie hoopjes.
Maak je woord door de voorwerpen in de vorm van de letters te leggen. Bekijk elke letter goed. Let ook op de verdeling van de kleuren en de materialen.
Terwijl je bezig bent houd je de persoon voor wie je het woord maakt in gedachten. Welke vormen passen bij haar of hem? Welke kleuren vindt hij of zij mooi! Als je hier rekening mee houdt wordt je woord een ‘portret’ van die persoon. 
Leg de letters zó neer dat je het woord VAN BOVEN goed kunt lezen. 
Richt je camera VAN BOVENAF op het woord en maak een foto.
Laat de begeleider van het museum de foto maken. Of stuur de foto zelf vóór 22 juli naar:  powow@museummartena.nl 
(Illustratie: Berber van den Brink)

Zomer PoWoW Opdracht: Zapp je eigen landschap (8-14 juli)

De Schilderijenzaal in het museum is eigenlijk een grote serre. Met uitzicht op een romantisch Italiaans landschap. De schilderijen zijn zo groot dat ze de wanden helemaal tot aan het plafond vullen, zoals beschilderd behang. In je rieten stoel kun je lekker wegdromen en fantaseren over verre landen en bijzondere mensen. Als jij een middagje mocht zappen in de schilderijen ‘serre’ wat zou jij dan willen zien? De Noordpool, vreemde dieren in de diepzee? Of de ondergrondse tunnels van de wormen in je achtertuin?

De opdracht van 8 - 14 juli Bedenk wat jij graag zou willen zien als je in de ‘serre’ zit Maak hier een tekening  over Welke kleuren heeft je landschap? Leven er dieren en mensen? Hoe zien ze eruit? Wat vind je zo interessant aan jou wereld?
Geef je werkstuk af bij het museum. Of maak een foto van je tekening en stuur de foto vóór 15 juli naar:  powow@museummartena.nl
Illustratie Berber van den Brink

ZomerPoWoW Opdracht De Traptoren (tot 8 augustus)

Prijsvraag Wat doen we met de toren? Er is één plek in het museum waar jij nog nooit bent geweest. Want je mag daar niet komen als bezoeker. Die plek zit een beetje verstopt. Je moet hem weten te vinden: DE TRAPTOREN Je kunt hem pas goed zien aan de achterkant van het museum, als je in de tuin staat. Daar is de ingang en die deur zit altijd op slot.

Dat vindt de directeur van het Museum, Manon Borst, eigenlijk jammer. De toren is juist zo mooi met hele dikke muren, meer dan 90 traptreden en van onder tot boven vol spannende verhalen uit een ver verleden! Het is het oudste gedeelte van het stadskasteel.

Het zou toch leuk zijn als iedereen er eens een kijkje kon nemen om die speciale sfeer van een hoge toren op te snuiven. Maar ja, wat ga je er dan laten zien? De directeur brak er haar hoofd over maar kwam er niet uit.

Daarom vraagt ze jullie om haar te helpen:

WAT ZOU JIJ WILLEN ZIEN IN DE TOREN ALS JE DIE MOCHT BEZOEKEN?

Lees de opdracht vóórdat je begint van begin tot eind goed door

Opdrachtomschrijving
Bedenk wat jij graag zou willen zien als jij de toren bezoekt
Maak hier een tekening over, of een schilderij, of bouw een maquette:
1.    Wat vind je interessant aan de toren
2.    Hoe zou de inrichting van de torenkamer eruit kunnen zien
3    Denk ook aan sprookjes, ridderverhalen, science fiction (hoe ziet de toren er over 1000 jaar uit?)

Maak een foto van je tekening/maquette/verhaal en stuur de foto vóór 9 augustus naar powow@museummartena.nl of geef je werkstuk af bij het museum.
In de laatste week van de vakantie van 8 t/m 16 augustus worden alle inzendingen in het museum tentoongesteld.
We kiezen één winnend werkstuk uit. En plaatsen dat op de site van het museum en het komt in de Franeker Courant. De winnaar mag aanschuiven bij een surprise high tea  in de Martenatuin achter het museum.

 

 

 

College door Manon Borst

College door Marjan Brouwer

Nu te zien