Activiteiten


Sterke Verhalen

Sterke Verhalen in Museum Martena deze zomer. In de maanden juli en augustus houdt Museum Martena elke dinsdag om 14.00 uur een uur lang een familierondleiding met sterke verhalen.

Kom dus met je ouders, grootouders, zusjes en broertjes naar het museum en luister naar de raarste verhalen uit het museum.
Hessel van Martena bouwde rond 1500 zijn eigen stadskasteel: het Martenahuis, nu Museum Martena. Maar wat is er waar van het gerucht over geheime gangen onder het huis? We bekijken ook het kostuum van kasteelvrouwe Saepk van Vervou. Had zij eigenlijk wel een onderbroek aan? En we kijken in de studeerkamer van de geleerde vrouwe Anna Maria van Schurman (1607-1678). Ze maakte ook kleine kunstwerken. Hoe kon zij zo klein knippen? Of is dat een Sterk Verhaal en is het een vervalsing? Je hoort het allemaal, en je mag meedenken en uitproberen.
Er kunnen maximaal 18 mensen meedoen aan de rondleiding. Bij opgave bent u verzekerd van een plek: 0517 392192. Reguliere entreekosten zijn van toepassing.

 


Game Ontrafel Franeker

Samen met het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium en Buro Einfach heeft Museum Martena een game ontwikkeld speciaal voor kinderen van 9 tot 12 jaar.

Door de game te spelen leer je Franeker goed kennen. Eise Eisinga is zijn planeten kwijt en is goed wanhopig. Allerlei personen uit de geschiedenis van Franeker helpen je om de planeten weer terug te vinden. Als je de game helemaal uit speelt binnen de tijd kun je een gratis combikaart voor het Planetarium en Museum Martena winnen. Hier vind je de game!
 


Activiteiten van Museum Martena in Franeker

Behalve tentoonstellingen worden er ook activiteiten georganiseerd, zoals lezingen en concerten.

Ook worden er reizen en uitstapjes georganiseerd door de Vrienden. Hier vindt u de laatste Nieuwsbrief van de Vrienden


Voorlopig geen kinderfeestjes

Aangezien we midden in de herinrichting van het museum zitten, is het nu niet mogelijk om kinderfeestjes te organiseren. We zijn druk bezig een nieuw feestje te ontwikkelen en houden u via de website op de hoogte.


Rondom stins en state

Houdt u van wandelen, van Friesland en van stinsen?

Dan zit u hier goed! Op deze website vindt u prachtige wandelingen met beschrijving én kaartmateriaal van verschillende routes door Friesland langs stinsen en states. Natuurlijk is er ook een wandeling in en om Franeker waarbij het Martenahuis  van de partij is.


College door Marjan Brouwer

'Anna Maria van Schurman' - Online college #7 (27 mei 2020)

Anna Maria van Schurman genoot in het zeventiende-eeuwse Europa internationale naamsbekendheid als een van de geleerdste vrouwen van haar tijd. Zij heeft zich vol overgave op de beoefening van kunst en wetenschappen gestort. Op 61-jarige leeftijd gooide zij het roer radicaal om en sloot zich aan bij de huisgemeente van de separatist Jean de Labadie. drs. Marjan Brouwer, conservator bij Museum Martena, vertelt in dit zevende online college over het boeiende leven van Anna Maria van Schurman. Vond u dit een interessant college en wilt u meer zien? Dan kunt u zich (gratis) abonneren op ons YouTube kanaal. Ook kunt u ons online blijven volgen op onze social media: - Facebook: https://www.facebook.com/Academievanfraneker/ - Twitter: https://twitter.com/franekeracademy?lang=en - LinkedIN: https://nl.linkedin.com/company/academie-van-franeker - Instagram: https://www.instagram.com/academievanfraneker/ - Website: www.academiefraneker.nl