Activiteiten

Voorjaarsatelier in het museum

Deze voorjaarsvakantie is er weer een kinderactiviteit rondom het fenomeen Help Pake en Beppe De Vakantie Door. In Museum Martena kunnen kinderen hun eigen vilttekening maken. En pake en beppe mogen natuurlijk meehelpen!

In de voorjaarsvakantie op dinsdag 20, woensdag 21 en donderdag 22 februari kun je lekker los gaan met gekleurd vilt. De achtergrond is zwart, zodat de kleuren er echt vanaf spatten! Van zwart naar kleur, oftewel, van het donkere winterseizoen naar het lichte voorjaar. En daar hoort een mooie vilten broche natuurlijk bij. Maak een vilttekening en hecht die aan je tas of draag ‘m op je jas!

Deze activiteit is helemaal niet moeilijk. Je pake en beppe hebben het snel in de gaten. Met naald en draad, lijm en garen ga je knippen, knopen, prikken, proppen en uitrafelen. Een schilderij zonder verf, op en top van jezelf!

De activiteit is op 20, 21 en 22 februari te volgen van 14:00 uur tot 16:00 uur in Museum Martena in Franeker. Kinderen en Pakes en Beppes kunnen worden opgegeven door te mailen naar info@museummartena.nl of het museum te bellen op 0517-392192. Kinderen hebben gratis toegang op vertoon van een betalende volwassene.


Misdaad en crimineel gespuis tijdens verhalenavond in Museum Martena

Theo Kuipers en Josse Pietersma zullen op de avond van 17 november het criminele verleden van Franeker belichten in spannende verhalen. Van Franeker roofvrouwen tot de dood van Hessel van Martena: het is griezelen geblazen.

Geen legenden, sagen of mythen. De verhalen die Kuipers en Pietersma gaan vertellen in het museum zijn waargebeurd en vonden plaats van 1500 tot 1800. Luisteraars wanen zich in de schemerige steegjes, luidruchtige kroegen en bedompte cellen van middeleeuws Franeker. 

De verhalenavond vindt- plaats op 17 november van 19:00 uur tot 21:45 uur in de avond in Museum Martena. Geef je op voor deze avond via info@museummartena.nl of bel naar de receptie op 0517-392192.


Boekpresentatie 'Juweeltjes' door Pieta van Beek

Op vrijdag 27 oktober komt Pieta van Beek, schrijfster en Anna Maria van Schurman kenner, een boekpresentatie geven in Museum Martena. Haar nieuwste boek ‘Juweeltjes’ bevat nieuwe informatie over de bijzondere collectie van het museum.

Nieuwe feiten over Anna Maria van Schurman, bekende museumstukken en anderen die verloren zijn gegaan. Van Beek deed grondig onderzoek naar de historie van de museumstukken van het Franeker stadsmuseum en stuitte hierbij op het –nog onbekende- manuscript van Mr. J.P. Amersfoordt uit 1851. Hierin beschrijft hij nauwgezet de kunstcollectie van Anna Maria van Schurman zoals hij die aantrof in het stadhuis van Franeker.

Van Beek leidt de lezer door de fascinerende geschiedenis van de kunstcollectie van het museum, die door Nederland, Duitsland, Denemarken en Friesland zwierf, maar na het overlijden van Van Schurmans ook nog decennia lang in hartje Utrecht bewaard werd. Van Beek’s boek ‘Juweeltjes’ bundelt al deze inzichten in een eerste deel van de Nieuwe Schurmannianareeks. 

De boekpresentatie vindt om 15:00 uur plaats in Museum Martena en zal een klein uur duren. Aanmelden kan via info@museummartena.nl of door te bellen naar de receptie van het museum op 0517-392192.


Maak je eigen hersfthoodie!

Op 24, 25 en 26 oktober wordt Museum Martena omgetoverd tot mode-atelier. Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen een eigen ‘herfsthoodie’ ontwerpen.

De activiteit vindt plaats in het kader van de nieuwe tentoonstelling ‘Onder Vrouwen’, waarin kunstenaar CP Berbée haar kledingcollectie van de jaren ’70 tot aan nu op unieke wijze heeft vastgelegd. Kinderen mogen spelen met stoffen, patronen, kleuren en knipsels. Ze werken op een groot formaat papier en leggen hierop de contour van een herfsttrui vast die bij ze past. Samen met CP Berbée en begeleiders kijken ze naar motieven, stijlen en vormen. Wat voor hoodie zou je nooit meer willen uittrekken?

De activiteit duurt een uur en vindt 24, 25 en 26 oktober twee keer per dag plaats van 14:00 uur tot 16:00 uur. De activiteit is gratis. Ouders kunnen hun kinderen aanmelden voor de genoemde dagen via info@museummartena.nl of door de receptie te bellen op 0517-392192.

 

Helpt u ons de Kasteelprijs te winnen?