Activiteiten


Extra Griezeltocht

Op zondagmiddag 13 november kunnen kinderen die nieuwsgierig zijn naar onze griezelzolder in de herhaling.

Tijdens de Nacht van de Nacht was de griezeltocht een groot succes en wij vonden het zelf zo verschrikkelijk mooi geworden dat het zonde is om de griezeltocht maar voor een keer te organiseren.
Hessel van Martena woonde vijfhonderd jaar geleden in dit kasteel. Maar wie wist dat Hessel een aantal bovennatuurlijke hulpjes had? Hij had een eigen waarzegster, een spookvis die zijn slotgracht bewaakte en zo nog een heel aantal griezelige handlangers. Onder begeleiding ga je door onze traptoren en over de zolder, een tocht van zo’n twintig minuten. Je ouders vermaken zich vast wel in de rest van het museum of bij een kopje koffie in het museumcafé. Als je het echt heel erg eng vindt, maar toch graag wilt komen, dan mag er een ouder mee. Het is voor kinderen van 6 tot 10 jaar oud en de entree is €4,- per kind. Heb je zin om te komen kijken, mail dan naar info@museummartena.nl of bel 0517-392 192.

 


Verhalenavond op 18 november

Vanaf 19.00uur worden er in huiskamers, zalen, binnenplaatsjes en salons verhalen verteld door professionals en amateurs. Ook in Franeker gaan we op heel veel plekken vertellen en luisteren.


Museum Martena, het Historisch Centrum Franeker en de Kunstkamer hebben de handen ineen geslagen en zullen deze avond de verhalen over de Kibboets op de Klei laten horen. Over jonge Joodse mensen uit heel Europa die voor de Tweede Wereldoorlog naar Franeker kwamen om hier het felbegeerde landbouwcertificaat te behalen. Met dit certificaat konden deze mannen en vrouwen doorreizen naar Palestina en daar helpen het land op te bouwen.
Syds Wiersma is de coördinator van het Fries Filmarchief en dichter, hij kreeg het amateurfilmpje over de kibboets als een van de eersten onder ogen. Hij raakte zo begeesterd dat hij de geschiedenis van de Kibboets is gaan uitzoeken. Daarnaast heeft hij aan de meeste bewoners van de kibboets een naam kunnen geven. Zijn onderzoek is de basis geworden van de tentoonstelling Kibboets op de Klei die vanaf april in Museum Martena te zien is. Syds Wiersma zal in de tentoonstellingszaal van Museum Martena zijn verhaal vertellen.
In het Historisch Centrum Franeker is schrijver, historicus en journalist Auke Zeldenrust de verteller. Hij heeft een boek geschreven over de geschiedenis van de kibboets dat net is uitgekomen. In het HCF zijn foto’s te zien van bewoners van de kibboets. Een prachtige intieme omgeving voor het verhaal van Auke Zeldenrust.
Het gebouw van de kibboets bestaat nog steeds. Ooit een stationnetje van een van de vele lokaalsporen in Friesland en nu een plek waar kunst de hoofdrol speelt. In de Kunstkamer neemt verteller en historicus Josse Pietersma de luisteraar mee, ook letterlijk, want het monument tegenover de Kunstkamer wordt bij geschikt weer bezocht. Dit namenmonument is op 3 november onthuld en herinnert aan de bewoners van de kibboets die zijn vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De bezoekers kunnen vanaf 19.00 uur terecht op de drie locaties. U hoeft zich niet op te geven en de toegang is gratis. Het kan zijn dat u even moet wachten als de groep te groot wordt. Voor meer informatie over de Verhalenavond Friesland kunt u kijken op de site Verhalenavond


Game Ontrafel Franeker

Samen met het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium en Buro Einfach heeft Museum Martena een game ontwikkeld speciaal voor kinderen van 9 tot 12 jaar.

Door de game te spelen leer je Franeker goed kennen. Eise Eisinga is zijn planeten kwijt en is goed wanhopig. Allerlei personen uit de geschiedenis van Franeker helpen je om de planeten weer terug te vinden. Als je de game helemaal uit speelt binnen de tijd kun je een gratis combikaart voor het Planetarium en Museum Martena winnen. Hier vind je de game!
 


Activiteiten van Museum Martena in Franeker

Behalve tentoonstellingen worden er ook activiteiten georganiseerd, zoals lezingen en concerten.

Ook worden er reizen en uitstapjes georganiseerd door de Vrienden. Hier vindt u de laatste Nieuwsbrief van de Vrienden


Voorlopig geen kinderfeestjes

Aangezien we midden in de herinrichting van het museum zitten, is het nu niet mogelijk om kinderfeestjes te organiseren. We zijn druk bezig een nieuw feestje te ontwikkelen en houden u via de website op de hoogte.


Rondom stins en state

Houdt u van wandelen, van Friesland en van stinsen?

Dan zit u hier goed! Op deze website vindt u prachtige wandelingen met beschrijving én kaartmateriaal van verschillende routes door Friesland langs stinsen en states. Natuurlijk is er ook een wandeling in en om Franeker waarbij het Martenahuis  van de partij is.


College door Marjan Brouwer

'Anna Maria van Schurman' - Online college #7 (27 mei 2020)

Anna Maria van Schurman genoot in het zeventiende-eeuwse Europa internationale naamsbekendheid als een van de geleerdste vrouwen van haar tijd. Zij heeft zich vol overgave op de beoefening van kunst en wetenschappen gestort. Op 61-jarige leeftijd gooide zij het roer radicaal om en sloot zich aan bij de huisgemeente van de separatist Jean de Labadie. drs. Marjan Brouwer, conservator bij Museum Martena, vertelt in dit zevende online college over het boeiende leven van Anna Maria van Schurman. Vond u dit een interessant college en wilt u meer zien? Dan kunt u zich (gratis) abonneren op ons YouTube kanaal. Ook kunt u ons online blijven volgen op onze social media: - Facebook: https://www.facebook.com/Academievanfraneker/ - Twitter: https://twitter.com/franekeracademy?lang=en - LinkedIN: https://nl.linkedin.com/company/academie-van-franeker - Instagram: https://www.instagram.com/academievanfraneker/ - Website: www.academiefraneker.nl