Activiteiten

Museum Martena x Zomerzonnewende

Vrijdag 21 juni is de langste dag van het jaar, een geweldig moment om een zwoele zomeravond lang flink uit te pakken.

Dat wordt gevierd in heel Franeker en ook in Museum Martena! Het museum is (naast de normale openingstijden) tegen een kleine vergoeding open van 18:00 uur tot 22:00 uur in de avond. Bekijk de nieuwste tentoonstelling van Eline Janssens (zie foto) of kom je avondthee een keer drinken in de Tuinkamer van het museum.

Het Martenahuis meemaken in de avonduren? Op de langste zomerdag van het jaar? Kom langs in Museum Martena of bezoek één van de andere deelnemende organisatie.

Meer informatie over het programma vind je hier. 


Openingsweekend herinrichting

Van 16 t/m 20 mei viert Museum Martena de opening van de herinrichting waar sinds 2021 aan wordt gewerkt.

Het openingsweekend wordt op 16 mei feestelijk gevierd in besloten kring. Van 18 t/m 20 mei zijn alle zalen weer geopend voor het publiek, inclusief de nieuwe tentoonstelling 'Buitenbeentjes' op zolder, de Kermis van Kooistra en de schilderijenzaal. Ook kunt u de audiotour doen die langs 25 'aai'-plekken in het museum gaat. Tijdens deze Aaitour gebruikt u al uw zintuigen. Voor kinderen hebben we het Muiseum ontwikkeld: twee miniatuur museumzaaltjes waarin de museummuizen het voor het zeggen hebben. Samen met Isebert de Valk kunt u op zoek gaan naar de muizen in het museum.

VOEL HET VERLEDEN | Opening herinrichting Museum Martena 16 t/m 20 mei 2024

Museum Martena viert van 16 t/m 20 mei de opening van de herinrichting van het museum. Om dit te vieren is er een bijzondere campagne gemaakt die het vernieuwde museum laat zien. Hierin speelt de leus 'Voel het Verleden' een belangrijke rol. Met dank aan onze medewerkers, fotograaf Jan Edwin Geertsma, videomakers Sije Kingma en Marnix Sixma, grimeuse Neeltje van den Brand en Louis en Albert van Stichting Oud Oranje. Bekijk hier het volledige programma rondom de opening van onze herinrichting: https://www.museummartena.nl/bezoekinformatie-museum/herinrichting-en-toegankelijkheid

Meivakantie kidsactiviteit

Op dinsdag 30 april, woensdag 1 mei en donderdag 2 mei kun je een eigen outfit maken en uitknippen!

Werp een blik op de tentoonstelling van CP Berbée en zie hoe je steeds kunt veranderen en toch jezelf kunt blijven. Het werkt aanstekelijk! Museum Martena geeft kinderen in de meivakantie de gelegenheid om zichzelf naar wens aan te kleden op een miniatuur van papier, tussen de kunstwerken van kledingvirtuoos en kunstenaar CP Berbée.

We hopen je te ontmoeten in het museum. Kom zoals je bent en maak van je kledingwensen een droom die uitkomt met potloden, stiften, schaar en lijm!

Deze activiteit is op dinsdag 30 april, woensdag 1 mei en donderdag 2 mei twee keer te volgen van 14:00 tot 15:00 en van 15:00 tot 16:00. Kosten: entreeprijs museum (ouders kunnen in de tussentijd het museum bekijken). Opgeven kan via onderstaande knop of als deze niet werkt via info@museummartena.nl. Betaling kan worden voldaan op de dag zelf in het museum.


Meet the Artist at Home

Eerste en Tweede Paasdag vind je kunstenaar CP Berbée in haar tijdelijke huiskamer in de expositiezaal in Museum Martena. Hier hangen de portretten uit de tentoonstelling ‘Onder Vrouwen’, waarin het aan kleurrijke mode niets ontbreekt.

Geheel in eigen stijl ontvangt Berbée je in haar domein en geeft ze je een inkijkje in de kunstenaar achter het werk. Altijd al benieuwd geweest naar de vrouw achter de kleding? Of nog op zoek naar een leuk uitje in het paasweekend? Kom even langs in Museum Martena. Meet the artist at home and come as you are!

CP Berbée is op 31 maart en 1 april van 11:00 uur tot 17:00 uur aanwezig. Naast een entreeticket zijn er geen extra kosten verbonden aan deze activiteit.


Voorjaarsatelier in het museum

Deze voorjaarsvakantie is er weer een kinderactiviteit rondom het fenomeen Help Pake en Beppe De Vakantie Door. In Museum Martena kunnen kinderen hun eigen vilttekening maken. En pake en beppe mogen natuurlijk meehelpen!

In de voorjaarsvakantie op dinsdag 20, woensdag 21 en donderdag 22 februari kun je lekker los gaan met gekleurd vilt. De achtergrond is zwart, zodat de kleuren er echt vanaf spatten! Van zwart naar kleur, oftewel, van het donkere winterseizoen naar het lichte voorjaar. En daar hoort een mooie vilten broche natuurlijk bij. Maak een vilttekening en hecht die aan je tas of draag ‘m op je jas!

Deze activiteit is helemaal niet moeilijk. Je pake en beppe hebben het snel in de gaten. Met naald en draad, lijm en garen ga je knippen, knopen, prikken, proppen en uitrafelen. Een schilderij zonder verf, op en top van jezelf!

De activiteit is op 20, 21 en 22 februari te volgen van 14:00 uur tot 16:00 uur in Museum Martena in Franeker. Kinderen en Pakes en Beppes kunnen worden opgegeven door te mailen naar info@museummartena.nl of het museum te bellen op 0517-392192. Kinderen hebben gratis toegang op vertoon van een betalende volwassene.