Activiteiten


Activiteiten van Museum Martena in Franeker

Behalve tentoonstellingen worden er ook activiteiten georganiseerd, zoals kinderfeestjes, lezingen, concerten.

Ook worden er reizen en uitstapjes georganiseerd door de Vrienden. Bekijk hieronder de (aan)komende activiteiten.


Kinderactiviteiten in de herfstvakantie

Tijdens de herfstvakantie is er een masterclass en zijn er inloopateliers. Alle activiteiten sluiten aan bij de tentoonstelling Man in Bloei van Klaas Werumeus Buning die nu in het museum te zien is.

Op dinsdag 19 en donderdag 21 oktober zijn er van 14.00 tot 16.00 uur inloopateliers voor kinderen die zin hebben om zich te laten inspireren door de sprookjesachtige schilderijen van Klaas. Ze gaan aan de slag met het thema dieren en vertrekken met een pracht kunstwerk weer naar huis.
Op woensdag 20 oktober geeft de meesterschilder zelf een masterclass voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Tijdens de masterclass wordt er een pastel gemaakt, een schilderij van pastelkrijt. Pastelkrijt is een zacht kunstenaarsmateriaal met diepe en volle kleuren, waarmee op schilderachtige wijze gewerkt kan worden. Klaas Werumeus Buning vertelt daarbij over zijn passie en hij licht tipjes van de sluier op van de magie van dit krijt.

De masterclass op woensdag 20 oktober is éénmalig. Van 14.00 tot 15.30 uur heerst er opperste concentratie in de schilderijenzaal van het museum. Deelname kost € 5,00. Belangstellenden kunnen zich aanmelden door te bellen met Museum Martena (0517-392192). Haast is geboden, er is maar plaats voor 8 kinderen.


College door Manon Borst

'Ontbijtgens en Banketgens' - Online college #1 (8 april 2020)

In dit Online-college geeft Manon Borst, directeur van Museum Martena en bestuurslid van de Academie van Franeker tekst en uitleg over de schilderkunst van Nederlandse stillevens uit de 17 de eeuw. De titel van het college luidt ‘’Ontbijtgens en Banketgens’’ en handelt onder meer over virtuoos en levensecht geschilderde voorstellingen van verse oesters, brood en dampende pastei. Kunsthistorica Manon Borst laat tal van schilderijen zien en beantwoordt de vraag: ‘’Hoe ontstond dit specifieke genre schilderijen en waarom waren ze juist zo populair in onze Gouden Eeuw?’’ Vond u dit een interessant college en wilt u meer zien? Dan kunt u zich (gratis) abonneren op ons YouTube kanaal. Ook kunt u ons online blijven volgen op onze social media: - Facebook: https://www.facebook.com/Academievanfraneker/ - Twitter: https://twitter.com/franekeracademy?lang=en - LinkedIN: https://nl.linkedin.com/company/academie-van-franeker - Instagram: https://www.instagram.com/academievanfraneker/ - Website: www.academiefraneker.nl

College door Marjan Brouwer

'Anna Maria van Schurman' - Online college #7 (27 mei 2020)

Anna Maria van Schurman genoot in het zeventiende-eeuwse Europa internationale naamsbekendheid als een van de geleerdste vrouwen van haar tijd. Zij heeft zich vol overgave op de beoefening van kunst en wetenschappen gestort. Op 61-jarige leeftijd gooide zij het roer radicaal om en sloot zich aan bij de huisgemeente van de separatist Jean de Labadie. drs. Marjan Brouwer, conservator bij Museum Martena, vertelt in dit zevende online college over het boeiende leven van Anna Maria van Schurman. Vond u dit een interessant college en wilt u meer zien? Dan kunt u zich (gratis) abonneren op ons YouTube kanaal. Ook kunt u ons online blijven volgen op onze social media: - Facebook: https://www.facebook.com/Academievanfraneker/ - Twitter: https://twitter.com/franekeracademy?lang=en - LinkedIN: https://nl.linkedin.com/company/academie-van-franeker - Instagram: https://www.instagram.com/academievanfraneker/ - Website: www.academiefraneker.nl