Man in Bloei nu te zien

Tentoonstelling

Tentoonstelling

Tentoonstellingen in Museum Martena

Klaas Werumeus Buning

Als je de zaal binnenkomt kan het je niet ontgaat, tientallen zelfportretten van Klaas Werumeus Buning, uit alle stadia van zijn leven, hangen bij elkaar op de wand. Een overweldigende hoeveelheid gezichten, vrolijk, verdrietig, neutraal of angstaanjagend. Klaas heeft zichzelf gedurende zijn hele schilderkunstige carrière als model gebruikt. 

De tentoonstelling bestaat niet alleen uit zelfportretten, maar ook uit schilderijen die zijn ontstaan tijdens zijn tijd in de Biotoop in Haren (Groningen) waar hij in een oude plantenkas zijn atelier had. Spiegelingen en licht, zeepbellen en alle kleuren van de regenboog spelen een belangrijke rol in deze werken. Klaas zegt over zichzelf: ‘Vooral ben ik een verhalenverteller  -met  verf weliswaar en met licht en kleuren- maar  het schilderij heeft uiteindelijk  een verhaal  te vertellen.’

Over zijn werk zegt Klaas: ‘Het zijn herkenbare beelden die ik maak  en toch vaak wat raadselachtig en ongewoon.  Zo ervaar ik de wereld , als een betoverend maar  wonderlijk geheel.  Zoals licht wat door het raam schijnt en  alles ineens kan oplichten, kleuren die lieflijk en afschrikwekkend tegelijk kunnen zijn en al die malle dingen die mij bezighouden en door mijn arme hoofd malen. Daar moet ik wat mee.