Collectie

Zalen op zolder

Op zolder van Museum Martena vindt u de tentoonstelling Buitenbeentjes en de Kermis van Kooistra.

Mensen die net even anders naar de wereld kijken, er bijzonder uitzien of op een dag besluiten om het roer helemaal om te gooien. We noemen ze  buitenbeentjes. Vaak blijken deze mensen kleur aan het leven te geven en ons aan het denken te zetten. In de tentoonstelling Buitenbeentjes zetten we negen bijzondere mensen in het licht, we vertellen hun verhalen. Ook besteden we aandacht aan de geschiedenis van de psychiatrie in Franeker. Jarenlang maakten paradijsvogels en buitenbeentjes deel uit van het straatbeeld in Franeker. Voor ons een reden om deze tentoonstelling te maken.

De kermis van Kooistra

Belangrijk onderdeel van Buitenbeentjes is de Kermis van Kooistra. Jacob Kooistra was als kind gefascineerd door de kermis, maar mocht daar van zijn strenggelovige moeder nooit heen. Als gepensioneerde maakte hij een miniatuurkermis. Na inworp van een muntje begint de muziek te spelen, gaan de lichten aan en begint er van alles te draaien. Voor kinderen en volwassenen een hele belevenis. Tip: neem een muntje van 50 cent mee!

 

3D animation of Solomons Judgment

The Mechanic Masterpiece 'Judgement of Salomo' build by Jan Elzinga in 1904 is unable to run anymore as it is too fragile. The 3D animation of Solomons Judgment and the biography of its maker Jan Elzinga are media products that are used at the museum Martena in Franeker, The Netherlands to display how the masterpiece worked. The voice-over is in Dutch and it is telling the Bible story of Solomon Judgment as it has been written in the Bible 1 Kings 3: 16-28. At the beginning and halfway of the animation, the voice-over is explaining the movement, position, and expressions of the dolls. Students of NHL at Leeuwarden, Netherlands: Steven Campell Jaap Elzes Peter van der Leij Lourens Ruygh Javier Semeler Vincent Vellinga Mattijn Visser Rosemarijn Witten Voice-overs: Fred Kamp Clay Records, Groningen