Educatie


Museum Jeugd Universiteit

In 2023 organiseren Museum Martena en het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium een reeks kindercolleges: de Franeker Doe-Academie!

 Deze colleges gaan over de geschiedenis van Franeker. We onderzoeken vragen als: Hoe leer je snel twaalf talen? Hoe bouw je het heelal in je woonkamer? En: hoe word je zelf een museumstuk? Het antwoord op deze vragen ontdek je met echte vakspecialisten en experts. De colleges zijn bedoeld voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Houd de website van de Museum Jeugd Universiteit in de gaten voor het programma en om je in te schrijven!

 


Posterpioniers

Poster Pioniers is een optimistische kunstworkshop waarin je je fantasie over jouw ideale toekomst de vrije loop mag laten.

Poster Pioniers gaat over geschiedenis, politiek, mediawijsheid, ontwerpen en over kunst!

Geschikt voor de bovenbouw van het basisonderwijs.

Het pakket bestaat uit:
>geïllustreerd werkboek voor elke leerling
>verdiepende toolkit voor de leerkracht
> gefilmde tutorial bij de workshop
> blanco A2 posters om op te werken
> individuele opdracht en groepsopdracht
>rondleiding op de tentoonstelling in het museum

>Op elk willekeurig dagdeel kan de leerkracht zelf met de leerlingen aan de slag in de klas

Poster Pioniers & Kibboets op de Klei
De tentoonstelling Kibboets op de Klei, van april tot nov 2022 in Museum Martena is de aanleiding voor dit beeldende project.

www.museummartena.nl/kibboets-op-de-klei

Individuele workshop
Er zijn veel overeenkomsten te vinden tussen de jaren dertig, de tijd van de Franeker kibboets en deze tijd. We worden dagelijks geconfronteerd met berichten die regelrecht tegen elkaar indruisen. Van heftige beelden op de journaals, expliciete of juist verborgen boodschappen op sociale media. Hoe vind je een weg in deze wirwar? We richten onze blik op onze eigen dromen en wensen voor de toekomst en hoe de leerlingen daar zelf een steentje aan bij willen dragen. Dat wordt zichtbaar in het eindresultaat. Een persoonlijke propagandaposter op A2 formaat.

Alle poster pioniers krijgen een eigen werkboek voor thuis. Voor de leerkracht is er een verdiepende toolkit met tips, hints en weblinks.

Groepsopdracht
In 2017 doken er ineens filmpjes op, waarop de bewoners van de kibboets te zien zijn. De filmpjes uit de jaren dertig hebben de tand des tijds doorstaan omdat ze goed waren verborgen. Deze ‘vlogs van vroeger’ vertellen ons nu waardevolle verhalen. Klassikaal worden de historische filmpjes geanalyseerd en als het ware over ons huidige leven heen gelegd. Zo ontstaat een gedetailleerd beeld van de klas, een momentopname in woord en beeld van ons dagelijkse leven anno 2022.

Geschikt als schooljaar afsluiting en als aanvulling op het leerlingen portfolio, met een tastbaar eindresultaat

 


Museum Martena voor het basisonderwijs

PoWoW

PoWoW, tiepies iets voor jou is een educatief kunstproject van Ra van der Hoek en Petra BerbeƩ, twee beeldende kunstenaars die tevens de HBO-opleiding Beroepskunstenaars in de Klas hebben gevolgd.

Museum Martena is de plek waar de op maat gemaakte kunsteducatieprojecten plaatsvinden. Scholen uit de gemeente Waadhoeke kunnen aan de workshops deelnemen via PoWoW. Er zijn programma's voor alle groepen van het basisonderwijs.  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Manon Borst (manonborst@museummartena.nl) of Marjan Brouwer (marjanbrouwer@museummartena.nl) of tel. 0517-392 192.


Waadsinnig

In Franeker loopt een uniek project waarmee de basisscholen in Waadhoeke in aanraking komen met cultuur in hun eigen gemeente.

Museum Martena is een van de vaste cultuuraanbieders.