Educatie


Museum Martena voor het basisonderwijs

POWOW

PoWoW, tiepies iets voor jou is een educatief kunstproject van Ra van der Hoek en Petra Berbeé, twee beeldende kunstenaars die tevens de HBO-opleiding Beroepskunstenaars in de Klas hebben gevolgd.

Museum Martena is de plek waar de op maat gemaakte kunsteducatieprojecten plaatsvinden. Scholen uit de gemeente Waadhoeke kunnen aan de workshops deelnemen via POWOW. Er zijn programma's voor alle groepen van het basisonderwijs.  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Manon Borst (manonborst@museummartena.nl) of Marjan Brouwer (marjanbrouwer@museummartena.nl) of tel. 0517-392 192.


Saepckes schatten

Speciaal voor kleuters! het programma 'Saepckes schatten'!

De klas wordt ontvangen door knechten van jonkvrouw Saepcke, die in het Martenahuis woont. De knechten nemen de kinderen mee door het kasteel, waar in elke kamer een bijzonder verhaal wacht. En uiteindelijk ontmoeten ze ook de jonkvrouw.

Past bij kerndoelen 1, 12 en 56. Het programma kan ook in het Frysk gevolgd worden.


Sterrenkijker

In Franeker loopt een uniek project waarmee de basisscholen in Franekeradeel in aanraking komen met cultuur in hun eigen gemeente.

Museum Martena is een van de vaste cultuuraanbieders.


De Franeker universiteit en Willem Loré

In dit lespakket, bedoeld voor groep 7 en 8, staat de wiskunde centraal.

Op school doen de leerlingen opdrachten over de universiteit van Franeker en Willem Loré, een jongetje met een wiskundeknobbel die later professor werd. In het museum krijgen ze een mini-college wiskunde. Het project kan worden afgesloten met een bijgeleverde stadswandeling langs plekken in Franeker die met de universiteit te maken hebben.


Op stap met Hidde en Hiske, jong in 1910

Omgevingsonderwijs voor groep 5 in Franeker en omgeving.

Hoe zag het leven voor kinderen in 1910 eruit? Wat voor klusjes deed je, hoe woonde je, hoe zag je eigen stad eruit? Het project begint met een voorleesverhaal op school. Het museumbezoek is een activiteitencircuit: koffie malen, boodschappen doen, tollen, op een leitje schrijven. Het hele project kan ook in het Fries worden gedaan.