Collectie

de Aaitour

Onze audiotour gaat langs 30 plekken in het museum en vertelt daar de verhalen van de bewoners en onze collectie.

Voel het Verleden
De Aaitour is een rondgang op eigen gelegenheid, of met een persoonlijke gids, door het museum met een audiotour bij 30 objecten. In de audiotour worden beeldbeschrijvingen gecombineerd met achtergrondinformatie en anekdotes. De beeldbeschrijvingen zijn noodzakelijk voor blinden en slechtzienden, zodat ‘er meer gebeurt in je hoofd’. Maar met alleen beeldbeschrijvingen ben je er niet. De combinatie met leuke informatie maakt dit een uniek en nieuw concept. Daarnaast mag je bij bijna alle 30 onderdelen een object voelen. Dit kan variëren van het volledige gereconstrueerde kostuum van Saapke van Vervou dat op haar portret te bewonderen is (droeg ze eigenlijk ondergoed?), tot de geplooide kraag van een professor of een figuurtje uit het reuzenrad van Kooistra’s Kermis. Het aanraken (aaien) van de objecten geeft blinden en slechtzienden informatie en zorgt voor een beleving voor mensen zonder visuele beperking.

‘Je kunt je beter tot de omgeving en de spullen verhouden, als je het mag aanraken.' -  een bezoeker

Voor iedereen
In een museum is veel te zien. De Aaitour is een audiotour met een speciale component voor mensen met een visuele uitdaging, maar de tour is voor iedereen! In het Nederlands, Fries, Engels en Duits, maar ook in gebarentaal. Een inclusieve tour waarin je objecten mag voelen is toekomstbestendig en duurzaam en past bij onze filosofie.

Museum Martena wil de objecten dichter bij de mensen brengen: geen touwtjes voor de stijlkamers, geen vitrines als het niet nodig is en op alle stoelen mag je zitten. In onze aanraakstijlkamer mag je authentieke voorwerpen aanraken en gebruiken (theedrinken, spelletjes doen, op het harmonium spelen). In de Aaitour draait het om replica’s. Maar toch, wie wil er niet een klein houtsnijwerkje als dat van Anna Maria van Schurman aaien en voelen hoe nauwkeurig zij een portret in hout kon maken?