Wat kunnen de professorenportretten ons vertellen?


2023-11-08 12:00:00

Geen bezoekers op de maandag, maar wel twee onderzoekers! Fotografe en kunsthistoricus Carla van de Puttelaar en dendrochronoloog (jaarringonderzoeker) Paul Borghaerts analyseren en onderzoeken de professorenportretten.

Geen bezoekers op de maandag, maar wel twee onderzoekers! Fotografe en kunsthistoricus Carla van de Puttelaar en dendrochronoloog (jaarringonderzoeker) Paul Borghaerts analyseren en onderzoeken de professorenportretten.
Paul kan door middel van zijn jaarringonderzoek bepalen uit welke tijd het paneel, waarop de portretten geschilderd zijn, stamt. Ook kan hij bepalen in welk deel van de boom de plank oorspronkelijk heeft gezeten.
 
Carla doet onderzoek met IR waarbij bijvoorbeeld eventuele ondertekening onder het verfoppervlak zichtbaar kan worden gemaakt. Daarnaast kijkt ze naar restauraties en eventuele beschadigingen o.a. met UV licht dat restauraties van de laatste ca. 50 jaar laat zien. Alle portretten worden door haar op hoge resolutie gefotografeerd.