Eline Janssens in LC


2024-06-26 12:00:00

Dinsdag 25 juni verscheen er een twee pagina's groot artikel in de Leeuwarder Courant over de nieuwe tentoonstelling van Eline Janssens in Museum Martena.

'Janssens’ expositie begint met een animatie van Sander Wit, waarin verschillende portretten van Van Schurman tot leven komen. Ze knippert met haar ogen, en glimlacht om de uitspraken die over haar worden gedaan. ‘Parel onder de parelen’, ‘Het juweel van de geleerde vrouw’ en ‘De enige intellectuele vrouw van Nederland’. Lovende betitelingen, tot er een bijbel in beeld verschijnt. Dan luidt het oordeel opeens een stuk minder positief: ‘Was zij het sieraad van haar Kunne, Tijd en Land / Maar dweepzucht schoof (wat spijt) een wolk voor dat verstand.’ Janssens: „Ze was heel gelovig. Er woedde in haar een strijd tussen wetenschap en geloof.”'

Een gedeelte uit het artikel geschreven door Gitte Brugman. Lees hier het volledige artikel.