Kopstukken

Tot en met 27 oktober is in het museum de tentoonstelling Kopstukken te zien met portretten van en door Friese kunstenaars uit een Friese priv├ęcollectie.

Een particulier verzamelaar uit Friesland vatte een grote passie op voor de Friese schilderkunst. De collectie die hij in de loop van veertig jaar bij elkaar gebracht heeft is een dwarsdoorsnede van wat de Friese kunst vanaf 1920 te bieden heeft. Museum Martena heeft een keuze gemaakt uit de portretten uit deze bijzondere verzameling, het zijn zelfportretten, portretten van andere Friese kunstenaars, maar ook portretten van onbekende Friezen. Er is een rijke verscheidenheid aan werk van Friese kunstenaars te zien, zoals Sjoerd de Vries, Douwe Elias, Boele Bregman, Tjibbe Hooghiemstra en vele anderen.

Museum Martena is bij uitstek een portrettenmuseum. Hier is ook de bijzondere verzameling professorenportretten te bewonderen afkomstig van de universiteit van Franeker (1585-1811). Op de bel-etage van het stadskasteel uit 1500 is een portrettengalerij te zien met inwoners van het kasteel en andere vermaarde Franeker inwoners. De 20ste en 21ste eeuwse portretten uit deze privéverzameling zullen zich dus zeker op hun gemak voelen in deze omgeving.

 

Gratis rondleiding op dinsdag

Komt u op dinsdag ons museum bezoeken?

Op elke dinsdag in juli en augustus staat er om 14.30 uur een enthousiaste rondleider paraat om u de verhalen te vertellen bij onze bijzondere collecties. U kunt na aankoop van een entreekaartje gratis gebruik maken van de rondleiding.

Welkom in stadskasteel Museum Martena

In het hart van de prachtige historische binnenstad van Franeker staat de Martenastins. Een stadskasteel gebouwd in 1506 door edelman Hessel van Martena. Hier is sinds 2006 Museum Martena gevestigd.

Het museum laat allerlei aspecten van de geschiedenis van Franeker zien. De Universiteit van Franeker en de allereerste vrouwelijke student, de 17de eeuwse  Anna Maria van Schurman, komen aan bod in de vaste tentoonstellingen. De tijdelijke tentoonstellingen zijn gewijd aan de hedendaagse Friese kunst of de Friese geschiedenis. Op de bel-etage proeft u de sfeer van voorbije tijden in de schilderijenzaal, de pronkkeuken van Sjoerd en Titia en de tuinkamer van mevrouw Huguenin. Een prachtig uitje in Franeker!
Voor buitenlandse bezoekers is er een gidsje in Engels of Duits.

Zigzaggend door de zalen met pratende professoren

Op zondag 30 juni heeft Museum Martena twee bijzondere nieuwe projecten gepresenteerd.

Vanaf die datum worden de bezoekers van Museum Martena meegenomen door de zalen aan de hand van een opmerkelijke visuele tour. Een kleurig en speels vormgegeven vouwblad (leporello) dat tot bijna een meter breed kan worden uitgevouwen voegt een nieuwe belevingslaag toe aan de kijkpapillen.
Onder de titel ‘zigzaggend door de zalen’ vertelt het iets over hoe men kan kijken, inspireert het bij de ontdekkingstocht kriskras door het gebouw en zet het hier en daar aan het denken. Speciaal voor bezoekers met kinderen zijn er ook opdrachten in het vouwblad meegenomen die door jong en oud uitgevoerd kunnen worden.

Het tweede project draait geheel om de wand in onze Academiezaal die vol hangt met ernstig kijkende professoren. Door middel van een touchscreen vol vrolijke animatiefilmpjes hebben we nu een manier gevonden om alle professoren een stem te geven en ze meer te laten vertellen over hun leven en werk. De filmpjes zijn ook in het Engels te beluisteren en voor doven en slechthorenden is er ondertiteling.

 

Museum Martena is VVV Informatiepunt

Voor informatie over fietsroutes, stadsplattegronden en slaapplekken kunt u ook bij ons terecht.

De oudste universiteit van het noorden

In deze aflevering van Podium TV wordt de vraag gesteld wat de oudste universiteit van het noorden is.

Meer informatie